Elektromechanica

6de jaar (TSO)

Wiskunde vormt in deze studierichting een belangrijk vak. Ook een elementaire kennis van enkele fysische begrippen is nodig.
Je leert verschillende materialen, toestellen en technieken kennen. Je leert constructies en installaties ontwerpen, de processen voorbereiden en begeleiden met professionele software.
Door het praktisch uitvoeren leer je het oorspronkelijke concept op zijn waarde beoordelen.
Je ontdekt de wereld van verlichting, machineonderdelen, motoren en generatoren, automatisering, PLC-sturingen, robotica... Je leert hoe machines met de computer bediend en ontworpen (CNC, CAD-CAM) worden.

Energiek en technisch sterk, zeker werk!

Geboeid door de technologische evolutie

Gedreven om de geheimen van de techniek te ontdekken

Een brede basis voor verdere studies

In een notendop

De opleiding

Wiskunde

In de opleiding elektromechanica krijg je een brede algemene vorming waarbij het vak wiskunde een erg belangrijke component is. Het vormt de basis voor de theoretische benadering van andere technische en wetenschappelijke vakken.

Elektriciteit & automatisatie

Binnen het vak elektriciteit bestudeer je gelijkstroom en wisselstroom. Je leert er schakelingen bouwen en metingen uitvoeren. Tevens wordt er een basis gelegd op vlak van PLC-sturingen en motoraandrijving.

Mechanica & Technisch tekenen

In mechanica maak je kennis met kinematica, statica, dynamica, materialenleer en werktuigenleer. Je leert allerhande werkstukken tekenen met de computer.

Technische vakken in de derde graad

In de derde graad wordt de leerstof van de technische vakken verder uitgediept en toegepast, voornamelijk op vlak van hydropneumatica, sterkteleer,  PLC-sturingen, mechatronica en robotica. Daarnaast gaat er ook aandacht naar het ontwerp, het gebruik en het onderhoud van machines en machineonderdelen. Tijdens het laatste jaar werk je aan een geïntegreerde proef (GIP). Hierbij wordt gestart van een technisch probleem dat je zowel theoretisch als praktisch moet uitwerken. Om snel en eenvoudig prototypes te maken, worden verschillende onderdelen van de GIP gemaakt met een 3D-printer en een lasercutter. Met de projectstage maak je kennis met het bedrijfsleven.

De toekomst ...

In de opleiding elektromechanica krijg je een theoretisch-technische vorming. Je wordt voorbereid om succesvol door te stromen naar verschillende professionele bacheloropleidingen. Hierbij kan je o.a. denken aan elektromechanica, elektronica-ICT, elektrotechniek, grafische en digitale media, logistiek, luchtvaart, milieuzorg, bouw, scheepswerktuigkunde, onderwijs... Voor de sterke leerlingen is ook een masteropleiding in de industriële wetenschappen mogelijk, eventueel na een bacheloropleiding. 

Ik koos voor de richting EM omdat deze richting een zeer goede basis is voor het verder studeren in hogere technische opleidingen.

Gunther

Lestabel