Houttechnieken

5de jaar (TSO)

In Houttechnieken ligt de nadruk op het verwerven van technische en praktische kennis. Je wordt opgeleid tot vakarbeider in de houtnijverheid.

Technische en praktische kennis van hout!

Een goed evenwicht tussen theorie en praktijk

Projecten creatief ontwerpen en duurzaam realiseren in hout

Werken met moderne technologieën 

De opleiding

Houttechnieken is een technische opleiding die zich vooral richt op de praktijk.

Ben je een handig iemand? Heb je technisch inzicht? Is hout je droom en passie? Wil je later als zelfstandig houttechnicus of als werknemer in de houtindustrie aan de slag?… Dan is de opleiding Houttechnieken jou echt op het lijf geschreven.

In deze studierichting, waarin hout een centrale plaats inneemt, gaan praktijk en theorie hand in hand. 

Op een geïntegreerde manier werk je aan concrete en creatieve projecten. Al doende ontwerp je houten constructies. Je leert opdrachten procesmatig voor te bereiden, werkmethodes op te stellen, analyses uit te voeren en kostprijzen te berekenen.

Je leert werkstukken de gepaste vorm te geven met de nodige aandacht voor nauwkeurigheid, veiligheid en duurzaamheid. 

Als toekomstig houttechnicus maak je kennis met verschillende materialen. Bovendien leer je zelfstandig en in team omgaan met een modern machinepark, dat handmatig of met de computer wordt aangestuurd. 

Je leert ontwerpen maken op computer en je verwerft de finesses van CNC-technologie.

In het zesde jaar werk je aan een geïntegreerde proef en ga je ook twee weken op stage. Ook een VCA-attest kun je op onze school behalen.

 

De toekomst ...

Met deze opleiding is de kans op werkzekerheid enorm!

Tewerkstelling gebeurt hoofdzakelijk in de industrie waar je jobs kunt uitoefenen in de productie, onderhoud, planning & werkvoorbereiding, als CNC-programmeur, ontwerper/tekenaar, meettechnicus, ….

Na het behalen van je diploma kun je ook verder studeren. Hetzij een Se-n-se-opleiding (zevende specialisatiejaar) in het studiegebied mechanica-elektriciteit of in het hoger onderwijs waar je kan kiezen uit talrijke graduaats- of bacheloropleidingen.

Door de huidige onduidelijkheid inzake de invulling van deze studierichtingen (ten gevolge van de schorsing van de eindtermen door het Grondwettelijk Hof) is de lestabel nog niet beschikbaar.