1B

1ste jaar

Heb je je getuigschrift basisonderwijs niet behaald? Dan start je in het eerste leerjaar B. 

Handen uit de mouwen!

In een notendop

De belangrijkste onderwerpen uit het basisonderwijs worden herhaald. De leerstof wordt trager behandeld in kleinere klassen. Je hebt minder leerkrachten en ‘met je handen werken’ is belangrijk. Je leert meer al doende dan via leerboeken.

Het verschil met de lagere school is dat naast theoretische vakken ook praktische vakken gegeven worden (gezins- en nijverheidstechnieken). De leerlingen maken in het technieklokaal allerlei werkstukken. 

Na 1B ga je over naar het tweede leerjaar B. Als je goede vorderingen maakt, kan je zelfs overgaan naar het eerste leerjaar A!

Ook in 1B worden talenturen ingericht. Je zit samen met de leerlingen van 1A in een groepje van 15 leerlingen. Je kan kiezen uit muziek, woord, kookatelier, techniek en sport.

Talenturen

Muziek (M.O.)

Is muziek echt je ding? Of voel jij dat er in jou een nieuwe Ed Sheeran of Angèle schuilt? Speel jij graag samen in een orkest of zing jij graag? Als je klassiek of modern muzikaal bloed door je aders voelt stromen en je ziet een performance op het podium wel zitten, schrijf je dan in voor dit talentuur. 

Woord (Voordracht en welsprekendheid)

Heb jij altijd al eens op een podium willen staan? Heb je altijd al gedroomd om in de huid van iemand anders te kruipen? Heb je al ooit naar acteurs in een flm gekeken en gedacht: ‘Dat wil ik ook wel eens proberen!’ Dan is dit talentuur echt iets voor jou! Samen zetten we de eerste stappen in het acteren en maken op actieve wijze kennis met toneel en alles wat erbij komt kijken.

Sport (L.O.)

Krijg je maar niet genoeg van de lessen L.O.? Hou jij van avontuurlijke uitdagingen? Dan is het talentuur sport zeker iets voor jou. Een greep uit het aanbod: je looptechniek verbeteren met video-analyse, klimmen op een klimmuur, kindvriendelijke ftness met eigen lichaamsgewicht, een initiatie in een vechtsport, …

Kookatelier (Voeding)

Hier leer je ontdekken of koken iets voor jou is. Je leert smoothies, fruitsla of vanillepudding maken. Ook pannenkoeken, cake of spaghetti bolognaise staan in ons kookboek. Het leuke aan de kooklessen is dat je deze gerechten niet enkel leert bereiden maar dat je, als goede kok, deze ook moet proeven. Daarnaast leer je ook over gezonde voeding, de voedingsstoffen en de voedingsdriehoek.

Techniek

Ben jij een kei in het oplossen van problemen? Ben je creatief en kun je toveren met je handen? In het talentuur techniek staan oplossingen uitwerken en je eigenheid in een werkstuk leggen centraal. Hier kan je je technische en praktische vaardigheden een enorme boost geven. Je eigen vliegtuig maken, een lampje laten werken in je werkstuk, met een computer een 3D-tekening maken….

Vak

aantal lesuren per week

Levensbeschouwelijke vakken

2

Aardrijkskunde

1

Frans

1

Geschiedenis

1

Lichamelijke opvoeding

2

Muzikale opvoeding

1

Plastische opvoeding

1

Nederlands

4

Natuurwetenschappen

3

Wiskunde

4

Techniek

6

ICT (Informatica)

1

Klasuur (Sociale activiteit)

1

Differentiatie

5

Nederlands

1

Wiskunde

1

Talentuur

2

De laatste jaren basisonderwijs waren heel zwaar voor onze dochter. Op 1B kreeg ze terug zin om naar school te gaan.

Mama van Maxine

Leerlingen in actie!