Sanitaire en verwarmingsinstallaties

5de jaar, 6de jaar (Gaan werken (arbeidsmarkt))

Ben jij geïnteresseerd in techniek, in het bijzonder in mechanische vormgeving, lassen of pijpfitter? Ga je vooral graag aan de slag met technische realisaties? Dan vind jij zeker je draai in Sanitaire en verwarmingsinstallaties!

 

 

 

De opleiding

Wie deze richting volgt, wordt opgeleid tot vakman installatietechnieken. Je leert sanitaire, centrale verwarmings-, ventilatie- en luchtbehandelingsinstallaties voor een gebouw selecteren en plaatsen om deze eigen installaties in dienst te stellen. Werken aan leidingen en toestellen voor elektriciteit, aardgas- en lpg (geen branders), rookgasafvoer, warm en koud water, afvalwater, hemelwater, centrale verwarming (geen branders) en aan luchtkanalen en toestellen voor ventilatie en luchtbehandeling behoort ook tot het opleidingspakket. Er wordt ook de nodige aandacht geschonken aan omgang met gevaarlijke situaties, veiligheids- en milieuvoorschriften.

De studierichting Sanitaire en verwarmingsinstallaties is inhoudelijk verwant met de richting Mechanica in de tweede graad.

 

 

 

 

 

De toekomst

De technicus die hier gevormd wordt, is een vakspecialist. Hij is een bekwame buizenfitter en lasser. Hij kent de mechanische montages, de sanitaire installaties en de gastechniek. De verbranding kent voor hem geen geheimen en met de bouwkundige kan hij een mondje meepraten. In zonne-energie en elektrotechniek kan hij zelfs zijn mannetje staan en van regeltechniek is hij ook goed op de hoogte.

Lestabellen